
Ayrıca yapılan bazı araştırmalara göre sarıyı çok seven insanların zihinsel sorunları olabileceği ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar sarı severlerin ya çok ileri zeyaya sahip yada düşük IQ seviyesine sahip olduklarını düşünmektedirler. Sarının kavgaya ve huzursuzluğa neden olduğuna inananlar da vardır. Bu sebeple renk uzmanları özellikle çocuk odalarında sarının kullanılmaması gerektiğini, eğer kullanılırsa çocuğun gereğinden çok ağlayacağını ve huysuz olacağını söylenmektedir.
Sarı, objeleri olduğundan daha büyük ve önde gösterme eğilimindedir. Kırmızı, siyah veya lacivert ile birlikte kullanıldığında dinamik bir efekt verebilir. Eğer enerjik bir mekan yaratılmak istenirse turuncu ile beraber kullanılmalıdır.
Geçmişte antik medeniyetlerde, sarının dini resimlerin zemininde güneş ve ışığın krallığını anlatmak amacıyla çok sık kullanıldığını görebiliriz. Hem Hristiyanlığın ilk yılllarında hemde Çin’de Buda rahiplerinin giydikleri cübbeler safran rengidir. Pakistanda sarı ve siyah cehennemi sembolize eder. 19. yüzyılda Amerika’da sarı kurdele takan kadın kocasının savaştan dönüşünü beklediğini anlatmak istemektedir. Bu kurdela askerlerin taktığı kuşağı çağrıştırmaktadır. Daha sonra bu renk kadın hakları dernekleri tarafından kadın haklarının sembolü olarak kullanılır.
Sarının ayrıca girişimcilik, bilgelik, aydınlanma, deneysellik, neşe, arkadaş canlısı, hayat veren, hayal gücü, genişleme ve büyüme gibi positif anlamları; egoism, kıskançlık, ihanet, sahtekarlık, korkaklık, karamsarlık ve düşmanlık gibi negatif anlamlarıda vardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder