29 Haziran 2009 Pazartesi

Konuşan Renkler 3: Sarı ne anlatır?

Sarı rengin doğada binlerce tonuna raslamak mümkündür. Altın sarısının parlaklığı, buğday başaklarının canlılığı ve hayatın kaynağı güneş ışıkları sarıyı her kültürde farklı bir yere taşımıştır. Belkide bu sebeple sarı büyüme ve gelişme ile özdeşleştirilir. Sarının açık ve pastel tonları konsantrasyonu arttırdığı için okulların duvarlarında kullanılır. Ancak sarı aynı zamanda hastalığı ve tehlikeyi çağrıştırır. Karantina ve dur, yaklaşma anlamına gelen işaretlerde, radyasyon, zehir ve toksik atıkların bulunduğu kutu ve varillerin üzerinde sarı ve siyah kullanılır. Hatta trafik lambalarında bile sarı dikkat anlamına gelmektedir. Bunun sebebi doğanın çağrışımlarıdır. Arıların, yılanların ve bazı kurbağaların derilerinde onların zehirli olduklarını işaret eden sarı ve siyah şeritler vardır.

Ayrıca yapılan bazı araştırmalara göre sarıyı çok seven insanların zihinsel sorunları olabileceği ortaya çıkmıştır. Araştırmacılar sarı severlerin ya çok ileri zeyaya sahip yada düşük IQ seviyesine sahip olduklarını düşünmektedirler. Sarının kavgaya ve huzursuzluğa neden olduğuna inananlar da vardır. Bu sebeple renk uzmanları özellikle çocuk odalarında sarının kullanılmaması gerektiğini, eğer kullanılırsa çocuğun gereğinden çok ağlayacağını ve huysuz olacağını söylenmektedir.

Sarı, objeleri olduğundan daha büyük ve önde gösterme eğilimindedir. Kırmızı, siyah veya lacivert ile birlikte kullanıldığında dinamik bir efekt verebilir. Eğer enerjik bir mekan yaratılmak istenirse turuncu ile beraber kullanılmalıdır.

Geçmişte antik medeniyetlerde, sarının dini resimlerin zemininde güneş ve ışığın krallığını anlatmak amacıyla çok sık kullanıldığını görebiliriz. Hem Hristiyanlığın ilk yılllarında hemde Çin’de Buda rahiplerinin giydikleri cübbeler safran rengidir. Pakistanda sarı ve siyah cehennemi sembolize eder. 19. yüzyılda Amerika’da sarı kurdele takan kadın kocasının savaştan dönüşünü beklediğini anlatmak istemektedir. Bu kurdela askerlerin taktığı kuşağı çağrıştırmaktadır. Daha sonra bu renk kadın hakları dernekleri tarafından kadın haklarının sembolü olarak kullanılır.

Sarının ayrıca girişimcilik, bilgelik, aydınlanma, deneysellik, neşe, arkadaş canlısı, hayat veren, hayal gücü, genişleme ve büyüme gibi positif anlamları; egoism, kıskançlık, ihanet, sahtekarlık, korkaklık, karamsarlık ve düşmanlık gibi negatif anlamlarıda vardır.

Hiç yorum yok: