30 Aralık 2009 Çarşamba

Geri dönüşümde son nokta...



Geri dönüşüm projelerini sevenlere işte yeni bir proje. Akmina'nın açık yeşil ince uzun boyunlu plastik soda sişelerini çok seviyorum. Bence güdük cam şişelerden çok daha estetik bir görünümü var ve en önemlisi su yeşili plastik, sodanın rengini daha iyi algılamamı sağlıyor. Hergün en az iki şişe içiyorum. Bu soda şişeleriyle yapılabilecek birşeyler olabilir mi diye merak ettim. İnternette biraz araştırma yaptım. Bir tasarımcı pet şişelerin alt kısımlarını belirli bir kalınlıkta kesince çiçek şeklinde parçalar çıkarmış. Çok hoşuma gitti. Bende denemeye karar verdim. Ama şişelerin altı kadar boyun kısmı da işe yarayabilirdi. Bir lamba tasarladım ve soda şişesi biritirmeye başladım. Öyle hepsi değil ama. Özellikle Akmina'nın limonlu ve çilekli olan soda şişeleri. Sade olanların şişeleri diğerlerinden biraz daha ince olduğundan plastiğin renkleri farklı oluyor. Öyle 3-5 tane değil daha fazla olması lazım. Benim projem için en az 50 tane.


Şimdi gelelim yapım aşamalarına;
Akmina sodanın plastik şişelerini biriktiriyoruz. En az 50 adet olunca kapaklarını çıkarıp boyunlarını 10-12 cm. yüksekliğinde kesiyoruz. Kapaklarını kesinlikle atmıyoruz. Onları da biriktiriyoruz.

Daha sonra şişelerin genişleyen kısımlarından birer delik açık ince tellerle bağlıyoruz. Tel ne kadar ince olursa görüntü o kadar estetik olur. Tabii telin sağlam olması lazımki havaya kaldırdığınızda parçalar dökülmesin. Her parçayı genişleyen kısımları dışarıya gelecek şekilde birbirine bağlayınca kocaman bir daire elde ediyoruz. İlk daireyi oluşturunca üst kata çıkıyoruz. Aynı şekilde birleştirerek devam ediyoruz. Bu sefer alt ve üst katmanıda birbirine ince tellerle bağlayarak sağlamlaştırıyoruz. Bu işlem lambamız yarım küre olana kadar devam ediyor.



Gelelim kapaklara:
Kapakların içlerine yılbaşı çamlarında kullanılan küçükbaşlı lambalardan yerleştirebilmek için küçük delikler açıyoruz. Ben bu işlem için lehim tabancamın ucunu kullandım. Kapak delme işini de bitirince küre lambanın tersini çevirip iç kısımdan kapakları istediğimiz miktarda ve istediğimiz sıraya göre şişelere kapatıyoruz. Ben rastgele sıraladım. Daha sonra lambaları kapakların içlerine yerleştiriyoruz.İsteyenler silikonla lambaları sabitleyebilirler.
Ve bitti.

Lambamızı fişe takınca işlem tamamlanmış oluyor. Şimdi sırada kürenin diğer yarısı var. Onu da tamamlayınca ayaklı bir lamba yapacağım. Hatta isteyenler içine daha güçlü küçük ampuller yerleştirip armatür şeklinde duvara da asabilir. Daha neler yapılabilir neler.

Şişelerin altından çıkan çiçekleri ayrıca biriktiriyorum. Onlarla ilgili de güzel planlarım var.İlerde:))

2 yorum:

Banuca dedi ki...

Ben bu projelerin ikisi için de küçük boyda olanlarını biriktirdim. Alt kısımlarından kapıya sineklik, üst kısımlarından bahçeye çiçek süs(kapaklarıyla beraber), orta kısmından bahçeye senin bu yaptığından yapacağım. Sen benden önce davranmışsın, çok güzel olmuş, zevkli değil mi böyle eline geçen herşeyi değerlendirmek ve onu değerlendirmek için araştırma yapmak.

sena dedi ki...

Evvet çok zevklii. Daha ne fikirlerim vaar. Hepsini uygulayacağım yavaş yavaş:)))