18 Temmuz 2009 Cumartesi

Kırmızı Başarı

GALATASARAYIN SIRRI KIRMIZI OLABİLİR Mİ?
Kazanmak isteyen kırmızı giysin! Çünkü Britanya`daki Durham Üniversitesi antropologları, kırmızı renkli formaların oyunculara avantaj sağladığını iddia ediyor.

2004 Olimpiyat Oyunları`nda boks, tekvando, grekoromen güreş ve serbest stil güreş olmak üzere dört daldaki müsabakaları izleyen araştırmacılar, kırmızı giyen yarışmacıların 21 raundun 16`sını kazandığını tespit etti. Kırmızı veya mavi formaların rastgele dağıtıldığı karşılaşmalarda, kırmızı giyen yarışmacılar, maçların tamamında yüzde 55 daha başarılı oldu. Euro 2004`te değişik maçlarda farklı renklerde formayla sahaya çıkan takımları da karşılaştıran araştırma, kırmızıyla oynandığında daha fazla gol atıldığını ve daha çok galibiyet alındığını gösterdi. Kırmızı, kızgınlık ve erkek baskınlığı arasında bir ilişki olduğunu belirten araştırmacılar, insanlarda kızgınlığın genellikle cildin kızarmasına neden olduğunu, bunun aynı zamanda şiddetin bir başlangıcı olarak da algılanabileceğini, buna karşın solgunluğun korkuyla ilişkilendirildiğini ifade ediyor.

Adil sonuçta giysi faktörü:
Araştırmacılar, takımların gücünün ve yeteneğinin eşit olduğu maçlar için, `Kırmızı, büyük olasılıkla kaybetmekle kazanmak arasındaki farkı belirliyor` diyor. Maçların adil olması için spor giysilerinin de hesaba katılması gerektiğini söyleyen bilim adamları, kırmızı giyen başarılı takımların isimlerine de yer veriyor: Liverpool, Manchester United, Dünya Kupası`nda 2002 başarısıyla Güney Kore ve 1966 zaferiyle İngiltere milli takımı.
Kaynak:Radikal Gazetesi

Hiç yorum yok: