18 Temmuz 2009 Cumartesi

Konuşan Renkler 5: Yeşil

Yeşil de sarı gibi doğada en fazla karşımıza çıkan renktir. Bitkilerin rengi olduğundan dolayı doğallıkla özdeşleştirilir. Yeşilin iyileştirme gücünün olduğuna inananlar vardır. Türk kültüründen Batı’ya birçok kültürde doğurganlık, doğma, büyüme, gelişme, yeşerme ve devamlılık gibi anlamları vardır. Yeşil günlük hayatta stresi azaltmak ve sakinleştirmek içinde kullanılır. Yeşilin iştah açıcı özelliğinden dolayı Batı ülkelerinde restoranlarda duvarlar yeşile boyanır.

Psikosomatik rahasızlıklar üzerinde araştırma yapan bilimadamlarının buluşuna göre yeşilin bazı tonları özellikle mide rahatsızlıkları olan insanlar tarafından daha çok sevilir. Bunun sebebi, yeşil bitkilerin mideyi rahatlatması olarak açıklanabilir. Ayrıca yeşil çok çalışan insanlar tariflemek içinde kullanılır. Devamlılık çağrışımı nedeniyle trafik ışıklarında yeşil “geç” anlamına gelir.

Yeşilin ayrıca espritüellik, heyecan, çabalamak, gayret etmek, uğraşmak, iyileştirmek, kendine güven, kendini rahat ifade edebilme, verimlilik, yaratıcılık, başı sonu olmayan ve zafer gibi anlamları vardır.

Hiç yorum yok: