20 Mart 2010 Cumartesi

Ah benim de bir ağaç evim olsa...

Çocukken en çok özendiğim şey ağaç evleriydi. Çok isterdim bir ağaç evimin olmasını. Şöyle yaşlı ağaçlardan birinin yüksek ve kalın dallarında nohut oda bakla sofa bir ev. Öncelikle ağacın gövdesinin bittiği dalların ayrıldığı  bölgede bir büyük oda olacak. Sonra kalın dalların üzerine biraz daha yukarıda bir oda daha yapılacak. İki oda arasında minik tahta bir köprü. Hani şu iple bağlanan ve sallanan köprülerden. Oda çok yukarı dallara konuçlandırılırsa merdivende olabilir. Büyük odadan aşağıya inmek için bir merdiven olacak. Birde itfayecilerin kullandığı gibi bir ip merdivenden.

İlk kez "İsveçli Robinson Ailesi"nde  görmüştüm ağaç evleri.  Onların manuel çalışan bir asansörü ve mühendislik harikası bir banyoları vardı. O ev günlerce rüyalarımı süslemişti. O filmi izledikten sonra oturup bende kendi hayalimdeki ağaç evimi çizmiştim. Demek ki o zamandan başlamış evlere ilgim:) Ancak ne bizim evin bahçesinde ne de Konya ovasında benim hayalı ağaç evimi yapabilecek kadar büyük ve yüksek dalları olan ağaç yoktu. Dolayısıyla evim hayallerimde ve çizimlerimde kaldı. O çizimleri bulabilirsem buradan ekleyeceğim. Ama o zamana kadar bulduğum ağaç ev resimlerini paylaşayım sizlerle:))


 

Yaklaşık 25 yıl önce Papua Yeni Gine'de evlerini ağaçlara yapan Kombai adlı bir kabile keşfedilmiş. Bu kabilenin halkı evlerini diğer kabilelerden, vahşi hayvanların saldırılarından ve aşırı yağmurlar sonucu oluşan su baskınlarından korunmak için ağaçların 9 ila 30 metre yüksek dallarına yapıyorlarmış. Çok ilginç değil mi? kaynak ve resimler burada



Bu evlerde benim hayalimdekilere benziyor ama biraz büyükler. 1. resim için kaynak. 2. resim için kaynak.


Bu ev Fransa'da bir ormanda yapılmış. Spiral merdivenlerle eve çıkılıyor. Burada yaşamak muhteşem olur herhalde. Özellikle kışın manzara seyretmek çok güzel olur.Ancak ısınma biraz problem olabilir. Kaynak.




Bu evin Seattle'da yapıldığı dışında fazla bilgi bulamadım. Ama oldukça uğraşılmış. Özellkle tahta köprüye bayıldım. Kışın şömine karşısında oturup kitap okumak muhteşemdir sanırım.



Bu ev modern ağaç evlerinden biri. Fındık evi olarak bilinen bu ev Almanya'da bir ormanda bulunuyor.



Bir modern versiyon daha. Bu evde Kanada'da Muskoka nehri yakınlarında yapılmış. 2 katlı olan evin alt katında yatak odası varmış. Dış duvarlardaki kayıtlar sayesinde gün ışığının doğrudan eve girmesi engelleniyormuş.


Veee ağaç evinde son nokta. Şimdilik yalnızca sanal ortamda görebiliyoruz. Geleceğin evi. Biraz ütopik ama yapılamaz değil. Eminim birkaç yıl içinde bu ağaç evini yapabilecek teknolojiye de sahip oluruz.



2 yorum:

A. dedi ki...

Abla sen yay burcumusun ? Benim sevdiğim şeylerden ve hayallerimden senin bloğunda da var :) Ağaç ev radio flyer bunlar hep benim hayallerimdi.Radio flyer im oldu ama ağaç evim hiç bir zaman olmuycak heralde.Belki ileride çocuklarım olursa onların olur

sena dedi ki...

Ashley, umarım birgün ikimizinde bir ağaç evi olur. Bence hala geç değil:))